Blog Image

Blogg Cecilias Trädgård

Om trädgården genom året


Några av de många trädgårdar jag byggt de senaste femton åren har funnit vägen in i trädgårdspressen. På min hemsida ceciliasdesign.se kan du läsa om min första stora anläggning i Pixbo, en triangelformad praktrabatt vid en gammal lanthandel på Tjörn, och två av mina egna visningsträdgårdar - den ena nära Kungsbacka 1996, den senaste byggd 2009 nära Varberg.
Här kommer du att kunna njuta av senaste nytt från min ekologiska trädgård i Tvååker!

Riv för att få luft och ljus…

Blommor och blader Posted on 2016-08-12 11:50

Inför min bildutställning i månadsskiftet röjde jag ut paviljongen – och det gav inspiration till en brutalsanering även i skugglunden. Självsådder och nässlor i all ära. Men till och med jag kan nå en gräns för vad som kan anses charmigt och insektsgynnande.

I söndags var det dags. Varför har jag rodgersiaklungor på tre ställen?! Och hur många bebisar kan man spara av även fem extremt ovanliga vildinsamlade aruncus från Kina?? Och hur klädsamt är det EGENTLIGEN att gulvedens stam är täckt av en vildväxt klätterhortensia – trots allt jobb jag lagt ner på att få den att överleva i flera år??

Enda problemet med att ta bort är att man måste hitta på något nytt att sätta dit… Och att rötterna till de små telningarna finns kvar under mark.

Men gulveden utan lurv längs stammen ser nu en meter högre ut. Och under buxbommen hittade jag min mörkaste trilliumplanta full av mogna frön!

När jag var praktikant på Botaniska trädgården 1999 sa min chef alltid: Växten vet bäst!! På något vis har det funnits kvar i mig som ett förslag till skötselråd, och en metod att åstadkomma den önskade djungelkänslan i min visningsträdgård. MEN. När jag klippt bort två kubikmeter rodgersiablad kunde jag använda den ingång till skugglunden som varit blockerad de senaste tre åren – och det var faktiskt en befriande känsla!

Och så har parasollbladet fått en chans att sprida sig…

Kanske jag skulle försöka flytta in några av gullbandsliljorna – och den vackra Casablanca. Och en och annan minirododendron, som stått på tillväxt i plantskolan sedan Lindhult tömdes förra våren. Plats för nya tankar och kompositioner – hurra!



Besök Gunnarstorps trädgårdar!

Blommor och blader Posted on 2016-08-12 11:09

Tala om buketter! I förra veckan hälsade jag på Ingegerd och Alf och fick med mig ett färgsprakande fång dalior hem. Det var förra hösten jag upptäckte deras trädgård på väg till en kund nära Sjönevad. Inom kort kommer en artikel om Gunnarstorps trädgårdar i Hallands nyheter, och jag måste visa några bilder även här på bloggen…

Första gången jag var förbi vid midsommar var klockrankorna i Alfs hembyggda pergola nysatta, och daliaraderna stod i knopp. Men nu blommar otaliga daliasorter – gamla och mer moderna, enkla och superdubbla, och spännande självsådder därtill.

Under min vernissage kom Ingegerd och Alf med ett par buketter som säger det mesta om deras kärlek till färg och form.När jag går omkring i deras trädgård ser jag överallt prov på tid och kärlek i de torkade kransarna, arbetsredskapen och snittblommorna som väntar på att bindas till buketter. Och även om man är välkommen att plocka sin egen bukett, satsa en extra slant på en av Ingegerds unika kompositioner. Och varför inte gå en kurs i kransbinderi till hösten?