Jag slipper i alla fall vattna mina nykrukade växtfynd från Ängelholm och Träslövs helgrea. Fast jag är ingen vän av snålblåst och regn på horisontalen… Ska ha med några av mina vänners namnlösa äpplen och päron till Botaniska trädgården på lördag. Man tar med minst fyra typiska frukter för bedömning mellan 12 och 16, betalar 20 pix per sort, och har förhoppningsvis med korrekt namngivna sorter hem…

Står i valet och kvalet om jag ska repetera förra årets äppelutställning sista helgen i september. 2016 startade Riksförbundet Svensk Trädgård Äpplets dag, men i år hittar jag ingen samlad info om aktiviteter landet runt. Med tanke på att det som nån på TV konstaterade i veckan ligger hundratusentals ton med äpplen och ruttnar bort i våra svenska trädgårdar kan man förmoda att intresset för gamla livskraftiga sorter inte är på topp… De senaste åren har jag byggt upp en liten sortsamling i trädgården, och päronet ovan är mitt första Greve Moltke. Hurra!!! Några av de sorter som odlats i Halland mer än hundra år är Gul Richard, granater och Hallands brunnsäpple – och så citronäpplet med sin typiska ljuvliga citron-(eller melon?)doft och smäckert avlånga form.

Av alla sensådda grönsaker jag petade ner i juli(!) har nu den blå ärten Blauschocker gått i blom med violetta smala ärter. Kanonbra ersättare till de osådda luktärterna… Och blomsterbönorna slog ut igår. Vitbeiga och inte vulgoorange tack och lov!Och så blommar den vita rododendron Cunningham White som vanligt för andra gången – trots sommarens torka. En fantastisk sort!

Jag kommer nog att försöka så frukterna från min microkastanj som blivit ovanligt många i år. Återstår att se om det blir en helt vanlig monsterhög hästkastanj eller om micro-ympen ger sina gener vidare…

Kram från trädgården och välkomna sista helgerna för säsongen! Egen sylt på ekologiska bär, ingefärspäron, och marmelad på världens godaste plommon Reine Claude d’Ouillins utlovas!