Nu på söndag är det åter dags för alla trädgårdsbitna att krylla runt i trädgårdar, parker och koloniområden över hela Sverige. Jag och min nya hjälpreda Sandra håller öppet mellan klockan 10 och 17, och vädret lär bli lagom soligt och inte för hett.

Hos mig kommer du att träffa på både öppen jord – nya rabatter på G – och massor av vilda örter, ogräs och marktäckare av mer ovanliga slag… Biologisk mångfald måste kosta lite ansträngning – och det naturliga är INTE bar jord men täckt…

Nu finns det förstås ogräs som varken är jätteroliga att tampas med – vass och kirskål till exempel – eller ens speciellt nyttiga. Till MINA favoriter hör nässlorna som ger fjärilslarverna mat, och mig med. Och så alla former av vilda ärtväxter som förser jorden med kväve och fåglarna med höstfoder. Kråkvickern blommar nu och är ljuv men kortlivad i sommarens buketter. Lupinerna däremot är läge att försöka utrota – och definitivt inte låta gå i frö. Men ni vet väl hur det är. Ambitionsnivån är alltid något högre än verklighetens verkstad…

Till det roligaste i min nu nioåriga trädgård hör alla självsådda “tamväxter” – krolliljor i rosa och aprikos färgskiftningar, nya funkiahybrider från några av de femtio köpesorterna, trolldruvor, och bebisar av buskpion, rosenpion och lactiflorasorter.

Bland de många gammaldags perennerna jag samlat på mig under åren finns den varmgula dagliljan från Villa Thalassa i Helsingborg, och tåliga gamla höstflox som sällan drabbas av mjöldagg. Och så de där 100 sorterna luktpion förstas – den äldsta från 1846 och den yngsta från 1980. Har vi tur är några fortfarandei blom på söndag, ihop med ett sextiotal historiska rosor… Välkomna hälsar Cecilia och Sandra!

Och i paviljongen visar jag 1700-talstecknaren Dionysios Ehrets fantastiska blomsterbilder, ihop med egna fotografier från parken..