Nu är det snart dags att shoppa loss bland årets fröer! Här är det en gammal sorts ettårig vallmo med ursprung i Skåne – rosa med fransar och limefärgad mitt! Nedan är en ovanlig sorts bolltistel, Veitch´s blue, som har mycket starkare färg än den vanliga, blommar längre och växer lite mer upprätt. En pärla med andra ord! eftersom det är en namnsort från en känd engelsk plantskola kommer frösådderna att variera, men några blir nog lika moderplantan!

Roligt nog fick jag två vita bolltistlar i den vanliga blå ruggen, som kan vara spännande att fröföröka. Alba-formerna brukar vara recessiva, dvs ej dominanta, vilket syns här på bilden – bara två stänglar har blivit vita bland alla blå…

Har även frö från diverse rönnar och vildaplar för dig som är äventyrligt lagd… Bland aplarna finns typ 15000 sorter registrerade, vilket antyder att de parar sig som kaniner, med ständigt nya varianter av blom-, blad- och bärfärger. Själva sådden är enkel – skölj väck fruktkött, torka de små kärnorna, och så ute i december i en torv- och sandblandad jord. Precis som rosfrön från nypon gror de när vårvärmen kommer.

En prydnadsapel som lär ska vara fröäkta är Malus sargentii. Som namnet antyder, blomsterapel, blommar den överdådigt i vitt i maj, och får sedan pyttesmå vildäpplen till glädje för höstflyttande pippisar.

En ettårig växt med ursprung från Polen har jag tyvärr inte namn på, så om någon känner igen den lägg in ett meddelande!! Frön finns till salu i höst.

Stora 8 centimetersblommor i augusti september, och vackert pälsiga blad..

Hälsar Cecilia