Gå in på en bilverkstad och fråga om de kan bjuda på några tips så du kan fixa generatorn på egen hand. Be sedan en trädgårdsdesigner om några bra tips, inför dina markarbeten. Varför antas jag använda min “fantasi” och mekanikern inte?

Enligt en forskare i kreativitet tar det sisådär 10000 timmar att bli en mästare på något. Lägger man en timme i veckan på att utvecklas inom ett ämne tar det 196 år. Lägger man tre timmar i veckan går det på ynka 64 år att bli en mästare.

Personligen har jag de senaste 18 åren lagt hela min kraft (OCH även fantasi och styrda visualiseringar) på att bygga trädgårdar, naturmiljöer och trolska rum. Jag har lyft, flyttat, delat och planterat oräkneliga växter, umgåtts med andras visioner, kunnande och trädgårdsbyggen, och dirigerat ett otal grävmaskinister, hjullastare och trädgårdsarbetare. Med 20 timmar per vecka hamnar jag på 18700 timmar. Så om jag får ge ett tips är det följande: Anlita nån som kan…Och som har mer än fantasi.

En av mina vårkunder har precis blivit med sekelskifteshus och vidhängande snårdjungel. Man kan lugnt säga att de inte ser träden för bara skog. Under mitt besök frös vi oss runt bland förväxta björkar, travar av fällen och sanka dikes-gölar. Det de heller inte kan se är den i fastighetsreklamen så vaga men frestande “potentialen”. Det är det JAG tar betalt för – att se det som skyms av oytor, oharmoniska trädgårdsrum och pinniga trädben. Det ska bli spännande att återkomma när gallringen är klar. Jag ser redan den nya skugglunden, komplett med det lilla diket…