Mina besökare använder trädgården på många olika sätt. Det första är väl som ett slags levande arkiv, ett växtmuseum för gamla kulturväxter -1800-talsrosor, pioner och perenner, gammaldags bärbuskar och ovanliga träd. Det andra är som inspirationskälla till roliga kombinationer av färg och form. Och där ingår möjligheten att köpa egendesignade buketter direkt från trädgården, med circa 1500 olika växter i blom från vår till senhöst! Och det tredje är förstås som plantshop – där man kan köpa garanterat svenskodlade växter som garanterat INTE är av samma storlek och form, och ekoodlade dessutom. Paradisäpplet som Einar i skogen nära Kungsbacka frösådde för många år sedan bär på tre fyra apelarters gener. Vilket betyder att MINA frösådda bebisar i sin tur blir mer olika än lika. Kul för dig som gillar grisen i säcken-shopping, med billig prislapp… Det lär ha lanserats sisådär 10000 maluskorsningar under egna namn vilket antyder hur vital apelfamiljen är. Tänk bara på alla tamäpplen vi kan få tag i. Lägg därtill vildarter som Malus sargentii – bilden nedan – och du kan fylla en trädgård med blom under en månad!

De mörka bladen hör till perukbusken ‘Grace’, som går i blom först i sommar.

Prydnadsapeln ‘Red Jade’ köpte jag första gången till en trädgård jag designade i Vallentuna. Naturligtvis föll jag till sist för ett eget exemplar – den enda hängapeln i trädgården (än så länge…). Kanske finns denna sort med i den genetiska coctail Einars paradisäpplen bär med sig. Det borde ge vekare och hängande växtsätt, och kanske mindre blomstorlek. Spännande, tycker jag! Välkommen att ögonshoppa, och kanske hitta just DIN favoritbebis av paradisäpple, valnöt, katsura eller minirododendron!