I Vallda formgav jag för många år sedan en ny entréyta med utvalda stenhällar från bland annat Fjärås Grus & Makadam. Min grävare hade uppdragits av en kund att forsla bort takblocken från en gammal jordkällare, och dessa kom som en skänk från gudarna när vi anlade en ny trapp från parkeringen upp till platån vid ytterdörren. Först ville min uppdragsgivare kunden behålla den vingliga raka och branta trappen (ritad till höger i skissen ovan) men hällarna fick dem på bättre tankar. I anslutning till det nya entréplanet med offerdalskiffer passade vi in några enorma hällar som sedan såg ut som om de alltid legat där…

Spaljén och entrédörrens nya och generösare trapp bildade ett i mitt tycke intimare rum, med plats för fikabord, barnlek, och klätterväxter. Först i våras var jag på återbesök och kunde konstatera att allt verkade ha tålt tidens tand.

Till den platsbyggda spaljén valde jag lärk, eftersom det inte behöver oljas eller målas, och åldras med stor skönhet. Den grånande patinan matchar ju också tonerna i skiffer och naturhällar, vilket bidrar till att binda samman de olika delarna av kompositionen till en helhet.