I sin fantastiska bok Rosor för nordiska trädgårdar lyckas Lars-Åke Gustavsson få en att vilja ha ständigt nya rosklenoder. Även om han varnar för att de allra flesta rosor av de 30000 som lanserats lämnar mycket övrigt att önska när det gäller tålighet, sjukdomsresistens och härdighet. I mina till salu-kollektioner samlar jag de sorter jag själv prövat under senaste årtiondet, och som lovordats av mina kunder. Kollektionerna varierar från år till år, är ympade på härdig grundstam och naturligtvis köpta via Cedergrens i Råå… Kolla gärna deras hemsida för fler goa tips!

Överst ser du Fruhlingsduft från 1949, med osannolik citronglöd och lika sanslös doft. Madame Ernest Calvat träffade jag för första gången på Fredriksdals rosarium för tio år sedan, och nu till våren finns hon till salu igen… Lanserad 1888, med ljuvlig form och doft, och härdig till zon III enligt Lars-Åke.

Förutom de pioner som finns till salu har jag köpt referenssorter att ha som jämförelse för mina insamlade namnlösa luktpioner – bland annat ett fyrtiotal sorter inköpta till Tyresö slott vid förra sekelskiftet. Pionen ovan från 1866 ser lovande ut och liknar en av de flerfärgade Tyresöpionerna. Gloire de Chas Gombault kan beses i sommar när den förhoppningsvis blommar ikapp med mina övriga 140 luktpionsorter… Varav 16 pionklassiker som anlände i veckan och ska ner i jord på stubinen!