Dags för en ny omgång ljuvliga pioner från Frankrike! De 120 sorterna luktpionerna i trädgården kompletteras nästa vecka med 16 sorter lanserade mellan 1856 och 1946.. Säljs barrotade för dig som har bråttom, eller tidigt nästa vår i krukor. De plantor som fyller trädgårdens 2000 kvadrat delas bara på hösten, och beses lämpligen på plats i juni juli. Kolla blogginläggen från årets blomning!

Madame Calot var en av de första i min samling och fortfarande en absolut favorit: Ljuvlig doft, mycket lång blomningstid tack vare sidoknopparna, och fin hållbarhet som snittblomma.Avalanche från 1907 blommar också extremt länge och doftar fantastiskt. En bonus är den trådfina röda kantningen på några av blombladen – som varierar i olika blommor dessutom!En av fåtalet gula pioner från förra sekelskiftet är Laura Dessert lanserad 1913. Här i blom i parken i juli när hon redan börjat vitna…Ann Cousins från 1946 har också ett distinkt gulstick liksom Blush Queen nedan från 1949.

Aza Gray från 1886 var en av de få pionsorter som inte överlevde flytten till Tvååker, men nu har jag plantor till salu igen. Typiska knoppar med prickar som en ranunkel och gigantiska blommor…

Alice Crousse från 1872 har doft och snittblomskvaliteer och blommar medeltidigt på säsongen.

Jeanne d’Arc är en ny bekantskap, men eftersom den tagits fram av Calot 1858 kan det aldrig bli fel. Ovanligt nog för hans pionsorter doftar den bara svagt, men såå snygg…

Återkommer med fler pioner och några salurosor nästa gång… Nu är det dags att adventspyssla!