För många år sedan hörde jag Henrik Ekman prata höstfägring i ett naturprogram på TV. Men det var inte höstfärger och bär det handlade om. -Titta! sa han förtjust och visade på en oansenlig rönngren med minimala skott. Allt finns redan där, i väntan på att våren ska komma. Är det inte fantastiskt?

Det fantastiska med naturvänner är att man alltid lär sig något nytt, något otänkt och oupptäckt. Så var det med gruppen Eductus 3 som besökte mig i förra veckan. Genom att se deras designkombinationer fick jag själv energi. Just såå kan man också göra – va kul! En av rabatterna, den med krokusfältet och de mörka tulpanerna, planterade jag i lördags. En av de andra runda rabatterna gjorde jag en skiss till, och mjölade sedan upp formen av en slags sned propeller på jorden, för att få ner tulpanerna på rätt ställe.

Vad jag ska fylla resten av ytan med har jag inte bestämt. Har jag väl valt ett koncept får övriga delar av rabattens växter underordna sig grundformen. Kanske blir det rundbladiga bergenior, som ju är vintergröna. Eller rättare sagt vinterröda, i sorten Vinterglöd… Och den dubbla blodroten med sina näckrosliknande näpna blommor skulle kunna bilda bård runt tulpanytorna. Jag får göra en till skiss nu när jag satt ner tulpanerna…

Allt vi gör i trädgården handlar om formgivning. Vilka färger vi kombinerar, i vilken form vi sätter växterna och hur de samspelar i höjd, textur, blankhet med mera. Under mina trädgårdskurser brukar jag försöka visa hur naturen bygger mönster, som vi sedan kan härma. Strimlönnens blad har ju bara singlat ner från trädet. Men se på den perfekta triangel de lyckas få till…

Cirklar finns det också rätt gott om i naturen. Och mycket designidéer kan man rota fram bara genom att titta på en klase rönnbär. Här är det pärlrönnens vita bär, och en sort från Lindhults plantskola döpt till Räkrosa…

Den knallgula busken i mitten är trollhasseln, som blommar på bar kvist innan vintern tagit slut. Höstfärgen är en bonus… Nu har även kvittenfrukten skiftat färg, och är klar att ta in. Doften fyller hela rummet…