Vi skulle bara besöka Lotties trädgård – deras sista helg för säsongen. Men det visade sig att Ängelholmstrakten erbjöd trädgårdshelg med extraöppet till privata trädgårdar, en ljuvlig plantskola och gudomlig Skånearkitektur. Och endast pyttelite duggregn medan vi körde ner från Tvååker men uppehållsväder där vi stannade till…

Lotties trädgård var andra stoppet efter funkiashopping på f.d Bohus perenner. Paret Kousa har flyttat inåt landet från Båstad sedan mitt senaste besök 2008 och hade alla rariteter som jag haft på önskelistan. Äkta Hosta plantaginea, OCH ett stim vitblommande ättlingar till arten med bästa blomdoften: ‘Avocado’, den dubbla ‘Aphrodite’ och den äldsta hybriden från 1950,’ Hadspen White’. De stänger nästa år så passa på om ni är funkianördar!!!

Bilderna ovan och nedan är från Lotties trädgård, med supersnygg bänkgård och många hemliga rum. bäst gillade jag alla dammarna, med ovanliga växter som palmstarr, kermesbär och lummiga uppstammade buskar och träd.

Liksom i den följande trädgården vi besökte (se nedan) hade Lottie och hennes make lagt mycket kärlek på både orangeri och utställningslokal för keramik. Man blir avundsjuk…

Solhem har växt och förändrats med sina ägares kontinuerligt förändrade levnadsförhållanden sedan 1976, berättade frun i huset, och jag kunde pusta ut. MIN trädgård är ju “bara” nio år, och först de senaste åren har jag känt behov av att riva, gallra och bygga om… Växthuset – eller lusthuset – hade drivor med smarta detaljlösningar, och byggdes av rivningstegel och annat för några tusenlappar. Maken är keramiker med kunder över hela landet, och har uppenbart både tummen och designergenerna på rätt ställe…

Mest gillade jag upplagsytorna, med komposter, tegelstenslager och prydlig skulptur mitt i smeten.. Då vet man vad trädgård byggs av!

Och så var det bänkgården/grönsaksodlingen. Ordningen påminde om både min tid på Gunnebo 1996, och besöket på Järna under samma tid. Vackert, luftigt och funktionellt. Golfklapp!!!

Resans bonusfynd tipsade Lottie om. – Viaköp är både plantskola och visningsträdgård, berättade hon. Och vi hittade både min efterlängtade hortensia ‘Blue Bird’ och spännande ormbunkar, men ägaren Gert-Åkes privata trädgård var resans höjdpunkt. – “När jag kom hit första gången bara vände jag, berättar han. Huset hade stått öde i tio år, och marken i trettio…” Tack och lov ändrade han sig, och 1985 köpte de ägorna. Slingrande gångar, stenlagda gångar, en jättelik gunnera och såå mycket tid och kärlek… Både jag och vännen Jennie kände oss berikade och nästan höga på vägen hem. -Jag funderar på att göra en ny rabatt bakom lusthuset, sa hon innan vi skildes klockan 1820. Så ska en microsemester vara!