Hej hopp! När dog DEN stormhatten?? Och var kommer alla bruna blad ifrån? För någon vecka sedan upptäckte jag att min stewartia bytt bladfärg och att Salix magnifica inte alls såg magnifik ut längre. Jag som tack vara högt grundvatten och skyddande marktäckare i form av diverse vilda örter och ogräs lyckats klara trädgården så gott som utan vattning i nio år fick krypa till korset. Vattna vattna vattna… Eller så gräver man bort och gör om – lätt när till och med nässlorna vitnat av torkan, och sandjorden går lätt att sikta.

Aralian fick stryka på foten, med ett jättehål kvar att fylla… Och höstanemonåkern var SÅÅ skön att bli av med. Men med tanke på hurdana rötter de har valde jag att så ettåriga grönsaker och blommor. Ja lite sent kanske. 13/7… Men både ärter, sallad och basilika har hittat upp, ihop med luktärterna. Och intill mina äppelträd på norrsidan sådde jag bondbönor och blomsterbönor 25/7 vid en nysatt spaljé – senaste gången sådde jag redan 7 juli och fick finfin skörd…

Underbart att få byta vyer och öppna upp till nya minianläggningar! Har fått ihop en stenrundel i nordvästhörnet som varit “o-yta” sedan 2009. Enda problemet är att jag förbrukat komposthögarna, så nu blir det till att använda den gamla halmbalen som hunnit multna de senaste åren. Ytskiktet fungerar bra som gång i ett annat land.

Nu grubblar jag bara på om jag ska våga flytta mina nysådda squashplantor som hamnade alldeles för tätt… Men, som mina odlarvänner på Gunnarstorp konstaterade när jag hälsade på dem igår: “ALLT har kommit igång jättetidigt. Majsen skördar vi två månader tidigare än förra året. Och vinterpumporna har redan satt frukt.” Till och med deras kompost väller över av självsådda pumpor!

På Gunnarstorp plockar besökarna stora fång av dalior, galtonia och rosenflockel, och kardonen är redan gigantisk med sina silvriga blad. Men även Ingegerd och Alf har tomma ytor. -Ingen idé att så när det är så hett, säger Ingegerd. – Men du får väl äta svinmållan i stället för att slänga den, försöker jag. Och så övertalar jag henne i alla fall att provsmaka. – Mja, inte så illa, säger hon…