Kul med så många besökare förra helgen! Förutom en massa fruktsorter från gamla trädgårdar hade jag laddat med Anton Nilssons klassiska äpple- och päronböcker från 80-talet, och kunde luska fram namn till några okända sorter. I morgon ska jag passa på att besöka Botaniska trädgårdens fruktutställning. Kanske de kan hjälpa mig namnsätta ett par okända päronsorter och ett gammalt äpple som lokalt kallats “sötäpple”.

Sorten Höstdessert kommer att finnas till salu till senhösten – lokalt och giftfritt odlad, och på barrot. Mycket vackert, saftigt och läckert äpple med fin syra, och ätmoget nu i september. Tinga ett träd om det låter spännande!

Här är det Aroma, Hallands Brunnsäpple, granater och sötäpple på bordet. Och nedan några av de päronsorter som jag kommer att ympa in på vildpäronstammar till våren. Ja, våren ja… HUR FORT GICK DEN HÄR SOMMAREN??

Nu på söndag, den första oktober, har jag parköppet för sista gången i år. Men det fortsätter att tassa omkring köpsugna kunder ett tag till, beställda fruktträd och pioner kan hämtas – och designeleverna i mina båda kurser har förhoppningsvis fortsatt tur med vädret så vi kan jobba med design i det fria några veckor till…

Välkomna till Grimeton julmarknad den 2/12 där jag kommer att sälja hemgjorda marmelader, godsaker och kavelgris (tunnbröd på Älvdalsvis!) Och välkomna åter till en ny vår i min trädgård! Cecilia Sundholm, designer och anläggare