Idag var hösten ljuv och solvärmen likaså. Lite nostalgi drabbas jag ändå av när nu paviljong och park stängt för säsongen. Fast jag och min hjälpreda Simon tuffar förstås på ett tag till. Järnsoffor att byta brädor på – och kanske skrapa och måla?? Man har ju blivit helt säsongsvill efter alla månader med osvensk värme men igår kom jag plötsligt på att just ja. Det ÄR oktober! Och i natt varnas för första frosten. Vaa??? Ska jag behöva täcka över daliorna – och squashen?! För säkerhets skull, och mycket motvilligt skar jag av squash – men lämnade inkonsekvent vinterpumpor och gröna tomater… Kanske jag lufsar ut med ficklampan i kväll, full av ånger och ruelse. Tack och lov finns det bär och frukt som klarar ett litet frostnyp. Tantsparrisen låter sina frön hänga tills de blåser ner, och i vår har jag nya fröplantor på gång. Aplar modell vilda har också behov av frost och rusk innan det är nån idé att skörda och lägga in de små och rätt kärva paradisäpplena. Men de ger en ljuvlig gelé som passar utmärkt till vilt. Och om man vill få en ny apelsort är det bara att gegga av fruktköttet, jäsa kärnorna i vatten några dagar, och efter sköljning och ett par månaders tork sår man ute i småkrukor i början av januari. Ja, jag skrev faktiskt ute. Hälften torv och hälften sand, och lite grus som täcke brukar funka. Och så har du 10-20 apelbebisar att kruka om i maj…

Malus sargentti, med sin översvallande vita majblom ska till och med vara fröäkta. Den kallas passande nog för bukettapel förresten.

På bilden ovan är en av otaliga vildäppelkorsningar som finns i handeln. Just denna har jag inget namn på men’ Red Jade’ nedan är en svagväxande hängande variant som även blommar rikligt på vårarna.

Så om man inte vill ha arbete med tamfrukt, är det bekvämt att satsa på vilda arter och korsningar i stället. Med några olika sorter har man utsträckt vårblom till glädje både för oss som tidiga bin och humlor, och fin höstfärg därtill… Välkomna åter till våren, alla ni trevliga, nyfikna och entusiastiska besökare som förgyllt mitt sjunde år i trädgården!!