2016 blir ett rekordår för äpplen sägs det… I min väns hundraåriga trädgård dignar träd som Ingrid Marie, James Grieve och Cox Orange av halvmogen vinterfrukt. Det vill säga FÖRR kallades det vinterfrukt eftersom folk i gemen hade jordkällare eller svalförråd som fick äpplena att hålla länge. Numera har vi tillgång till över-besprutade importäpplen året om – senast förra veckan beslagtogs 20 ton från Polen på ICA med 6 gånger gränsvärdet för bekämpningsmedel. I affärerna är bara en fjärdedel av alla sålda äpplen odlade i Sverige. Trots att de kostat mindre av transporter, odlas med strängare regler mot gifter och kadmiumstinn konstgödsel – och dessutom tack vare våra svala höstar blir smakrika och väldoftande.

Kanske är det därför man lanserat äpplets dag den 25 september i år (se appletsdag.se) för att få folk i gemen att bättre uppskatta våra svenska kulturskatter. Själv njuter jag just nu av mina Ribstonäpplen – en 200-årig tysk sort som numera kallas svensk, eftersom den sedan länge odlats i Sverige. Egentligen ska de inte plockas förrän i oktober, men som det mesta i år är de tidiga och ramlar självmant.

“Hållbar till maj” står det i en av mina gamla kokböcker. Jaha? Ringer en av mina äldsta bekanta i Falun och undrar: Hur förvarade NI äpplen när du var ung hemma i Värmland? -Ja pappa brukade gömma frukten i den gamla träsoffan ute i lekstugan, svarar Inga. Och sedan fick vi barn lov att gå ut och lyfta på locket och ta några var. Jag minns hur ljuvligt det doftade, nu när du frågar… Roligt att bli påmind om något som helt fallit ur minnet!

När jag strosar runt i vännens halländska trädgård undrar jag plötsligt hur mycket det är värt att vara fallfrukt numera. De flesta av mina trädkunder undrar om jag kan beskära bort trädens fruktbärande förmåga. -“Det är så jobbigt att ta vara på allt!” När jag ser tveksam ut och försöker antyda att det finns en och annan humla som kan behöva ett skrovmål vid blomningstid – eller att getingar och rådjur gillar fallfrukt – ja då verkar de mest lockade av tanken på att fälla träden…

Välkomna att provsmaka några av de gamla äppelsorter jag lyckas samla på mig inför äppelhelgen! Ta gärna med egna sorter. Kanske vi kan hjälpas åt att hitta namn på dem…

Den 24 och 25 september (lördag och söndag) har jag öppet mellan kl 12 och 15 i parken. Du som vill kan göra en apelbukett av parkens vildaplar, och kanske fläta in en och annan vit, rosa eller röd rönnbärsklase. Du kan få beskärnings- och skötselråd för dina fruktträd, och det kommer att finnas sylt och inläggningar till salu och äppelsorter att dofta och smaka på. Välkommen hälsar trädgårdmästare Cecilia!