Mellan de här bilderna ligger drygt två månader. Ofattbart att denna flerfärgade Tyresöpion lyckats prestera sådan blomrikedom ur vad som synes vara ren sand… Men rötterna har sökt sig neråt i sju år, och hunnit bli gigantiska näringsmagasin.

Som synes klipper jag av bladskaft innan jag gräver för att inte riskera att eventuella svampsporer överförs till rötterna. Och de är sköra i början, så jag låter dem ligga till tork ett par timmar. Sårytorna efter grep och spade behöver sedan skäras rena, och naturligtvis måste grannväxternas rötter bort med diverse ogräs. Här var det vingad benved som infiltrerat pionroten, och de är lättare att få bort om man lägger roten i blöt ett tag.

SEN är det dags att sanera bort årsrötter… Vid 1900-talets början insåg man inte var nematoderna satt, och att de ledde till sämre växt, så smittade pioner exporterades hejvilt…

Om man ser tunna rötter som ser ut som ärter på tråd, är det säkrast att ta bort dem. Eftersom jag har sålt piondelningar sedan år 2002, har jag tagit för vana att alltid nypa bort bebisrötterna bara för säkerhets skull. (Den vänstra lillsnodden ovan).

Ja, sedan är det “bara” att dela heffaklumpen i lagom stora till salu-bitar – utan att det blir för mycket spill… Och så ska DE snittytorna naturligtvis torka innan plantan planteras om.

Intressant nog är pionen rätt duktig på att göra nya plantor av enbart rotbitar. Men det måste vara lite size på dem för att näringen ska räcka tills nya ögon bildats. Läggs horisontellt 5 cm under mark, jordtäcks, märks och vattnas, och har man tur blir den avbrutna stumpen en helt ny planta – en klon av moderpionen. Den vänstra biten ovan är 10×3 cm och bör vara stor nog för att klara vintern. Sedan räknar man med ett halvår och håller tummarna! Pioner innehåller liknande ämnen som bark och ved, en slags terpener, och är extremt motståndskraftiga mot röta.

Ja, då var det dags att lyfta nästa pion – Duchesse de Nemours från 1856. Jag har redan klippt bort bladen, så nu är det bara grävandet kvar. Och på söndag ska mammas planta från Falun få flytta till Skara…