Tusen trädgårdar, i alla fall 800, öppnade sina grindar över hela Sverige den 3 juli. En kärleksgåva från privatpersoner,företag och institutioner, plantskolor och trädgårdsföreningar till er alla som kunde fylla dagen med intryck, skiftande trädgårdsmiljöer och inte minst möten med andra trädgårdsintresserade. Själv startade jag dagen med ett ovanligt möte med en av trädgårdens inneboende – en salamander som kröp omkring en stund på mina händer innan den fick återvända till dammen…

Tursamt nog var den vildinsamlade kinesiska älgörten som jag fick från Botaniska trädgården 1999 som allra vackrast. Och den gamla dahlian – döpt till Pettson efter en tidigare ägare vid namn Petterson – inköptes av en man som hette just Pettson…!

Dagen till ära hade vi lagt ny bark i bänkgården, och till salu-rosorna visade sin allra bästa sida.

Måste erkännas att jag kände mig lite matt klockan fem på eftermiddagen. Men full av intryck och glädje över att ha fått möta genuint passionerade trädgårdsfantaster – OCH fått hjälp av bästa vännerna med att guida runt, hämta kaffe, serva med kycklingmackor och ta emot alla er som kom… Välkomna åter – i slutet av juli visar jag tjugo års bilder i paviljongen, och i augusti blir det skördefest – med provsmakning av ekologiska inläggningar!