Fram till midsommar har jag guidade turer bland luktpionerna jag samlat på mig under det senaste decenniet. Men eftersom även mina 60 rosor börjat blomma rekordtidigt, kan man njuta av väldoft från många håll i trädgården…Kanske tar ni med en kaffekorg och umgås med familj och vänner i lantlig miljö – eller hör mig berätta om markis Lagergrens pioner köpta kring år 1900, och donerade till mig år 2004, 74 år efter hans död…

Blanche de Belgique lanserades 1817, och slog ut igår. Finns även krukade exemplar till salu för dig som gillar engångsblommande praktrosor med vidunderlig doft!

Av ett nypon från Roseraie l’Hay fick jag ut tre fröplantor. En av dem döpte jag till Aurora, eftersom hon slog ut första gången när Aurora hade namnsdag… Doften skiljer sig från moderrosen, och blomman är betydligt större.

Bland de vita luktpionerna finns många som ser identiska ut – tills man jämför doften… – Ja, den där vanliga vita med rött i har jag också! brukar mina besökare konstatera. – Jaha, svarar jag. Jag har nog ungefär 5-6 olika… En kommer från Tomgården nära Fjärås, men ursprungligen från fruns mors hem nära Gendalen. En annan – Festiva Maxima – lanserades 1856 och hör fortfarande till de vanligaste i plantskolorna.

En annan “vit” klassiker från 1856 är från början cremefärgad med ett gult eller ljusgrönt öga. Typisk för Duchesse de Nemours är även doften av liljekonvalj…

Välkomna att boka privat visning, ekologisk buffé eller brunsch i min vildvuxna och frodiga trädgård – en oas från april till september! Cecilia Sundholm, designer och trädgårdsmästare