Va?? Klenväxande gulgrön vass? Kan äga sin riktighet – ett par år i alla fall. Men tack vare mina ömma omsorger vid dammbygget 2009 har nu all rotmassa blivit till en slags mark under vattenytan där allsköns annat får fäste. Säger sälg. BJÖRK. Frösådder av iris pseudacorus. Med mera.

Efter ett par timmars idogt klippande, rivande och skärande kunde jag skymta näckrosen, inbäddad i en trotsig tofs vassrugge. DET blir klurigt att ta isär, utan att sarga näckrosen. Som naturligtvis – vad annat – behövt krukas upp i go lera och större nätkorg sedan flera säsonger. När jag nu uppbådar mod till det. Först den tredje jag köpte visade livskraft nog att blomma, och övervintra.

Back to work! Bara några tofsar kvar att släpa till komposten… Jag kan i alla fall inte klaga på badtemperaturen.

Ja, idag har ännu fler pioner slagit ut. Jag blir yr i mössan både av värmen och alla dofter. Välkomna till helgens visningar!