I höstas kom ett gäng från Gröna näringar-utbildningen och fick en snabbkurs i design på plats i parken. Materialet de skulle placera ut på nåt tjiggigt sätt i diverse rabatter var olika sorters tulpaner, pärlhyacinter och några krukade småväxter. Flera av deras förslag nappade jag på och ploppade ner lökarna som de placerat. Nu har de första tulpanerna stuckit upp men blomningen får man vänta på ett bra tag till! Kolla bloggen från 30/10 i höstas – Design i form och färg.

I förrgår var det dags för årets nya elever, som också fick öva på design i form och färg. Fast med något förvirrande material: Olikformade plastkrukor och diverse kullerstenar skulle placeras i fem ytor som jag ritat upp med vetemjöl på marken…

Det utlöste en hel del krafsande i huvuden, men visade tydligt det som jag förväntat mig – att olika ytterformer på något sätt drar till sig en viss sorts positionering av det man petar dit. Den enda rektangulära formen fick en geometrisk komposition med en hög mittform, och diagonala linjer symmetriskt placerade på vardera sidan.Ett gäng fick dras med min halmbal, och hade svårare att hitta en mittpunkt eftersom jag ritat rabattformen lite oregelbundet. Den här varianten byggde jag själv upp för att visa hur man kan skapa assymetrisk balans med olikstora krukor. Eller med växter. Som de alla saknade hemskt mycket och därför försökte fantisera dit. Jag gjorde några försök att peka på att man bygger form och komposition först – och SEDAN väljer växter, plastkaniner, klätterspaljéer eller cementkonstverk. Jag är rätt säker på att de flesta tvivlade på min mentala hälsa. Men en i gänget sa när de var på väg hem: Du jobbar rätt mycket med höger hjärnhalva va? Puss och tack säger jag bara!

Här är ett rätt bra försök att skapa balans kring en ek. Jag tyckte det såg ut som en gloria, med strålar åt flera håll. Någon annan tyckte det liknade rötter. Men vad färgskillnader gör syns tydligt. Man kallar det “färg över form” det vill säga att nåt orange vägrar att inordna sig i en rad med nåt svart – eller med ett stim ljusa stenar. Nu var inte den orange krukan del av deras komposition, utan blev liggande kvar utanför “rabatten”…

Gruppen som fick den oregelbundna formen – och dessutom en metallspaljé att dras med – hade det inte lätt. Men i en av deras varianter syns färgens kraft att förstärka mönster, här i form av ett orange V uppåner – och ett lite vagare rättvänt V i svart.

Ytterligare ett exempel på vad färgskillnader kan ställa till med – eller tvärtom vad de kan utnyttjas till för att förstärka och tydliggöra en design. Först i morse när jag plåtade av denna modell insåg jag något jag själv tar för självklart och alltid använder mig av när jag ritar trädgårdar: Jag skulle ha satt mittaxeln så att den stämde med buskarna i bakgrunden… Och kanske även utnyttjat deras olikfärgade ben som del av kompositionen. Att sedan dessutom få en komposition att fungera från mer än ett håll kräver en smula träning. Den här funkar rätt bra även från sidan tycker jag.

Välkommen att insupa fler exempel på design i min trädgård… Sjuårsjubileum med växt- och pryl-loppis blir det den 3/4 klockan 12 till 15. Tulpanblomningen måste vi tyvärr vänta på tills i mitten av maj!