Här är min första bild på favoritpionen från Tyresö slott 2004, då jag valde ut henne bland 42 sorter. Sedan flytten till Tvååker har plantan inte delats en enda gång, så årets blomning lär bli fantastisk… Unikt är den rosa underkjolen och en fenomenal doft, och ovanligt lång blomningstid tack vare många sidoknoppar.

Den här fluffiga skönheten härrör också från Tyresö, och jag är speciellt förtjust i det där lite veka och romantiska hängande växtsättet.

Ett av mina nytillskott från Frankrike heter Vogue, och lanserades av Hoogendorn 1949. Ett fåtal plantor finns till salu i år.

Sarah Bernardt från 1909 lär vara världens vanligaste pion i snittproduktion – hållbar även om man skär den i knopp. Och sorten är extremt lätt att dela och föröka eftersom rötterna artigt brukar ramla isär så snart man lyft dem ur mark…

Mina plantor ska vara köpta på Partihallarna 1949, av en plantskolist i Mölndal. Hans son blev den som donerade dem till mig. För han ville hellre ha en asfalterad parkering där pionerna råkade bo…!

Ja, sedan var tryckfelsnisse framme i en av mina tidigare pionbloggar. Jag döpte Jeanne d’Arc till “rosa marsipanbomb”, men glömde skriva ut namnet… Så här är hon igen! Och årtalet var 1858.