Förutom de pioner som säljs som delningar av större plantor, bjuder trädgården på en hel del fröplantor. Rosenpionen, Paeonia weitchii, är en lågväxt art med majblom som ger gott om frö. Bebisarna får vita, rosa eller hallonröda blommor, och tål både sol och halvskugga. De vackra bladen är en bonus!

Buskpionerna ger också frö, som för att gro fort måste sås direkt de mognat. Nu tar ju plantorna hand om det själva, så på våren vittjar jag marken runt mina två Rockii-pioner (vita med mörk mitt) och säljer av småplantorna. Räkna med fem år till blom…

Många sår i kruka i stället, men eftersom bara de friska gror i mark slipper jag rensa bort eventuella sjuklingar.. Även den gula buskpionen gav frö i höstas (P lutea med små nickande klockor), så det blir några till salu i maj nångång…

Om man skulle ha turen att få frö på någon av sina luktpioner, är det stört omöjligt att gissa sig till hur bebisarna kommer att se ut. Enligt pionförädlarna bör man räkna med 10000 fröplantor för att få fram en godtagbar ny sort… Sådant tålamod har INTE jag ( och inte heller utrymmet!) så jag nöjer mig med att klona de 1800-talssorter jag har i samlingarna. Och den nya delningen blir en exakt kopia av moderplantan.