När folk talar om tyskiris, dvs Iris x germanica – är det ofta de färgstarka moderna hybriderna som får mest uppmärksamhet. Den här mörka skönheten heter ‘Superstition’ och doftar, som många andra moderna sorter, lite grann som plockgodis…

Detsamma gäller ‘Loop de Loop’ – storblommig men som de flesta moderna inte speciellt vital. Tillskott av fosfor – i form av till exempel vedaska eller benmjöl – krävs för att säkra blomningen.

Annat är det med de äldre sorterna tyskiris. En av dem är ursprungligen från Grekland, och donerades av en Särödam redan 1998. Bra spridningsförmåga, lagom höjd så den inte riskerar att falla omkull vid blomningen, och lätt att föröka och dela..

De flesta av mina besökare är övertygade om att Åkes iris är en “nyhet”. Åke i Sandbäck som jag fick den från menade att den åtminstone var trettio år gammal. Och när jag hittade tvillingen på Landerisamlingen i Botaniska trädgården i Göteborg var den märkt “Finland, före 1950”..

Den ljuvliga sammetslila irisen kommer från en gård nära Äskhult by. Det var damens make som hittat den vid en annan ännu äldre gård, och räddat med sig den. Nu var han död, och frun sa ointresserat: Ta dem om du vill! Jag ska ändå gräva upp och slänga dem… Det finns två varianter av teckning i de inre blombladen – den ena med utsökta strimmor.

Några av mina gammaldags iris har fått namn efter gården eller donatorn – till exempel Elvira i Gäddebäckshult (en citron-och krämvit skönhet) eller “Gubben i lur” – en ljuvt himmelsblå iris som doftar svagt av violpastiller…

Det kan tyckas som om många äldre sorter ser väldigt likartade ut. Och det stämmer… Många snarlika sorter kan ha utvecklats på olika gårdar, och dessutom har mängder av sorter i handeln inte varit speciellt olika – utom till namnet som ofta gått förlorat. Den gula och brunlila irisen är en av mina mest långblommande, och håller fint i vas.

Till sist en art som lär ha 2000 år på nacken… Roten från Iris Florentina, eller violirisen, sägs ha använts för att smaksätta violpastiller redan på romartiden. Doften av blommorna är lika violig, och ljuvlig!