Du som till äventyrs gillar pioner: Bilder i massor från min visningsträdgård samt den kompletta listan över min pionsamling hittar du på hemsidan www.ceciliasdesign.se.

Handlar gör du på något av följande sätt: Ett fåtal krukade rariteter finns att köpa i trädgården från och med premiärsöndagen den 3/4 kl 12 – 15. Under juni och juli har jag extratäta visningar av pioner och park. Då kan man välja ut sina personliga favoriter bland hundratals luktpioner för hämtning i september – eller för postorder-leverans. Betald sort är bokad. Naturligtvis kan du även shoppa per telefon, om du överlåter valet åt mig… Och naturligtvis finns det inget som hindrar att du ser pionsamlingen som ett unikt levande museum över 1800-talets bästa kultivarer – och nöjer dig med att sniffa, njuta och frossa i färg och form under de två månader allt blommar som bäst. Man måste inte ÄGA Mona Lisa för att förundras… Däremot är det rätt lyxigt att kunna boka ekofika och sitta intill konstverken och spilla smulor utan att bli åtalad!

Det här är Svanen – eller Le Cygne som den heter. Sedan 1907 har den kallats allt från världens vackraste till den pipigaste, och några författare hävdar att även om man bara får se en perfekt blomma per decennium är den värd att vänta på… Bilden gör inte svanfjädrarna rättvisa, och doften får man föreställa sig!

Alice Crousse från 1872, samt Marie Crousse från 1892 (nedan) blir nya bekantskaper för mig. I år blir första gången jag ser dem i blom. Can´t wait…

Detsamma gäller Noemie Demay, lanserad 1867 av Calot. Myrtle Gentry från 1925 (nedan) är en av amerikanen Brands bästa korsningar, och lär ha den starkaste doften av alla… Rötterna var dessutom gigantiska så kropp lär den ha!

Gultonade pioner hör inte till vanligheterna, och eftersom färgen egentligen inte är kemisk, dvs del av blombladen, utan optisk, bleknar de flesta mot vitt efter en tids blomning. En klassiker är Laura Dessert från 1913.Att denna marsipanbomb skulle finnas kvar ända sedan 1858 känns nästan overkligt. Även den hopknåpad av Calot givetvis! Andra pioner med gulstick är Ann Cousins från 1946 och Blush Queen från 1949.

Till sist en röding modell snyggare. Madame Furtado lanserad av Guerin år 1856 ser inte särskilt gammaldags ut, men … en skönhet förblir evigt ung sägs det.

Den här pionen från 1856 hör till visningsexemplaren i samlingen men finns som beställningssort. Gloire de Charles Gombault känns nästa utmanande modern för att ha 160 år på nacken!

En av mina absoluta favoriter som stått sig genom åren är Mrs Franklin D Roosevelt från 1949 (- inte presidentens men pionodlarens fru alltså!) Bild hittar du i en av pionartiklarna på hemsidan, och färgen brukar beskrivas som genomskinligt pärlemorrosa. Stadig och inte för högväxt har den “allt” och lite till.

Välkomna till en ny växtsäsong hälsar Cecilia!