För den som ska bli med fruktträd kommer här några tips. Precis som man kan se ett äldre träds historia genom att titta på det, kan man i plantskolan undersöka vilka skador fruktträd utsatts för och hur lättskötta de kommer att bli när du adopterat dem… Tänk på att träd ALLTID är individer!!

Här är det ett citronäpple som toppbeskurits av odlaren – kanske för att få trädet att göra fler grenar och därmed se mer prisvärt ut. Kolla att snittet läkt, och att vallningen ser frisk ut!

Kolla även att ympen ser pigg och hel ut. Det är där man fört samman en grundstam (vildapel tex) med den sort man vill odla. Här är det päronsorten Williams, och ympen ser bra ut.

Extra noga bör man vara inför köp av plommon och körsbär. Detta exemplar av “världens godaste plommonsort”, Reine Claude d’Oullins, ser fruktansvärt bra ut..

Toppskottet har klippts bort, men läkt fint. Och grenvinklarna är mer vågräta än uppåtvinklade, vilket ger trädet en chans att bära tunga skördar utan att riskera att fläkas… Till sist är grenarna sågningsbara – för att de har grenkragar utan konstigheter.

Här ser några av grenkragarna lite lurigare ut. Men citronäpplet har fina grenvinklar, och dessutom några fina fruktspjut som kommer att ge blom och frukt redan 2016..

Och har man anor från 1700-talet tål man det mesta, och lite till…