I söndags hade jag söndagsöppet i trädgården sista gången för i år men blommorna och bären fortsätter som om ingen höst vore i sikte. För några veckor sedan levererade jag drivor av höstflox, blodtopp, höstanemonfrö, aralia och japanska gräs till florist Petter i Göteborg. Som han förvandlade till denna sprakande kistdekoration… Hemma har jag precis buteljerat fläderbär och fryst slån i brännvin, som kommer att bli perfekt till julnubben.

Annars är det piondelning som upptar min tid. Vän av ordning kanske undrar varför jag inte bara kör ner en spade genom roten och saken är biff…

Ja om man vill bli av med allt utom småbitar är det väl okey. Kolla hur lite av roten på Humlebo soldattorpspion som jag delat med hjälp av kniven. Sedan försöker man bräcka isär storroten, för att få kvar så många av de långa tvärgående rötterna som möjligt…Ibland går det bra, ibland bryts drivor av sidorötter utan att man fattar hur det gått till. För bara de plantor som både har ögon och tillräckligt stor rotmassa orkar överleva till nästa växtsäsong. Å andra sidan, är roten för stor blir den lat, och struntar i att blomma… Salurötter brukar ligga på ynka 2 -3 ögon, men optimalt ska de ha 5 till 9 ögon. När delningen är klar är det dags att sanera bort alla små årsrötter, för att slippa riskera nematodsjuka.. Pyssel var ordet!