Att så pioner är inte något jag gjort många gånger. Men när Paeonia flava, den gula buskpionens frö mognat gör jag nog slag i saken. Till och med fröna lär vara gula… Och eftersom det är en ren art lär bebisarna bli snarlika moderplantan. Mina två buskpioner som tillhör Rockiigruppen har väl anlag för att bli annat än vita. I våras kom det drivor av fröplantor under buskarna och sedan är det bara att vänta sex sju år på blomningen… Tyvärr krävs det ofta att pionen är enkel för att det ska bli frön. Oftast ser det bara anskrämligt ut när de dubbla luktpionerna blommat ut. För att inte tala om riskerna för attack av gråmögel… Men i år har hösten varit het och torr, vilket betydligt minskar risken för svampsjukdomar.Men nu är det postorderdags, och då klipper jag ner blad, gräver försiktigt upp de plantor som ska säljas och efter en två dagar kan jag rensa rent rötterna från ogräs och eventuella skadade rötter. Ibland går det som en dans – Sarah Bernardt-rötterna nästan ramlar isär i lagom stora delar med några ögon per skott. Surrigare rot hade Sword Dance som jag inte kunde dela alls innan den torkat ihop och det blev mellanrum mellan de ihopslingrade smala rötterna. Jätteroten hör till en 70-talssort som heter Coral Fay. Ska bli spännande att se om den blommar redan i sommar.Humlebo soldattorpspion har vuxit mycket och ostört sedan flytten 2009 från Kungsbacka. Och den har verkligen gjort motstånd mot att delas… Först låg den och guppade i en skottkärra utan att verka vilja släppa taget om jorden. Sedan fick jag vinglat iväg med monstret från lagunen. Upp på ett bord, fram med en ren kniv, och börja stirra… Vad händer om jag skär DÄR? Nä det går inte alls för då ryker halva rotmassan utan att få med sig några ögon, dvs nästa års blad- och blomskott. Bäst att börja med eliminationstaktik… Om jag tar bort de tjockerötter som har tydliga skador eller blivit skadade vid lyften, så kanske det blir lättare att se var jag ska sätta kniven… Okey, det gjorde ju jättestor skillnad… Jag tror jag tar en runda i trädgården och plåtar rosor i stället. Och i morgon har den nog torkat ihop lite grann…