Första gången jag insåg tidens kraft som designverktyg var när jag läste Nori och Sandra Popes bok Colour by design. De sista åren på nittiotalet som ständig skribent för tidskriften Fotografi blev det mer och mer om trädgård och mindre och mindre fokus på så kallad ren fotografi, och redaktionen muttrade lite men lät mig hållas. Allt om Trädgård blev ju prenumeranter tack vare just de där trädgårdsartiklarna… Så jag fick recensera färgboken, och grunden till min verksamhet som trädgårdsdesigner var lagd. Den första idén, enkel när man väl fått kläm på den, var att det finns mer än blommor som bygger trädgårdsupplevelsen. Med hjälp av Clive Nichols fantastiska bilder visades färgkartor av vitt, rosa, blått osv, med frön, grenar, bladskott, kottar, bladskaft och grönsaksblast i matchande färgtoner. Aha! utbrast något i mig.

Idag upptäckte jag en av dessa omedvetna kombinationer i min egen trädgård. De amerikanska älggräsen har gått i frö samtidigt med perukbusken Grace i bakgrunden. Och det är precis där och då som de samverkar, och varken förr eller senare.

Detta med att utnyttja hur växterna förändrar sin färgskala genom året var Popes andra tes. -Kolla hur de unga dagliljeskotten perfekt matchar den där blekgula tulpanen! sa han när vi sågs under hans Alnarpföredrag. Oj, tänkte jag. Hur kan man bara klara av att bli såå infernaliskt listig?! De två bilderna ovan visar hur växtens karaktär och hela färgskala förändrats bara på ett par veckor. Nu brukar jag ju normalt vara petig med att klippa bort vissna blommor för att förlänga blomningstiden. Men ibland är fröhusen en del av säsongens skönhet. Titta bara på aralian med blom och begynnande frön på samma klase…Den 30 augusti besöker Ässets hudvård Cecilias Trädgård. Susanne Richards odlar biodynamiskt och komponerar såväl kroppsvänliga produkter som råd för just din hudtyp.

Välkomna också att provsmaka de första inläggningarna från min trädgård… Igår gjorde jag syltade nypon, bland det godaste man kan ha till söndagssteken! Björnbären börjar redan mogna tack vare hettan och pumporna köper jag från Goti gård.